Om oss

”Ett smultronställe för alla” – så beskrev Stiftelsen Birkagården vår gård Norra Bricken, när de tillsammans med Karin Lindahl bedrev barnkoloni här från 1936 fram till i början av 1970-talet. Här fick ett 40-tal förskolebarn tillsammans med 10 vuxna uppleva ”den gamla goda tiden”. Man bodde enkelt och familjärt med samhörighet och kamratskap. Därefter övergick verksamheten till kursgård, små konferenser och familjesemestrar.
Mottot var ”att mötas som likar och dela med sig åt varandra av sin livserfarenhet.” Det mottot har nog varit aktuellt under gårdens hela verksamhet och gäller ännu.

Karin Lindahl med barnen på kollo på 1930 talet

Redan på 1600-talet finns gården med på äldre kartor. Genom släktforskning vet vi att Anders Brickman hemmansägare och självägande bonde föddes här 1797 och övertog gården efter sin far. Anders gifte sig med Brita Persdotter från Norberg och de fick två söner och en dotter. På gården fanns då 6 pigor och 2 drängar som hjälpte till att driva gården. Enligt husförhörslängden kunde alla på gården läsa.

1827 genomfördes enskiftet i Stjärnvik och gården fick formen den har idag. På Norra Bricken är många av de gamla husen bevarade och en del flyttades hit under barnkoloni tiden. Vi vet genom analys av timmer att Gammelgården är byggd omkring 1810 med timmer från trakten.

Gammelgården från stallplan 2018

Gården drivs idag tillsammans av två generationer med ett tydligt fokus på hållbarhet. Det nya stallet har byggts så de 80 solcellerna på taket generar maximalt. Gårdsmaskinerna är mestadels eldrivna.

Barbro Wahlberg och hennes spanska vattenhund Topi bor i Gammelgården, det röda huset uppe i gårdscentret. Det huset har Barbro översett renoveringen av och det har gjorts med gamla tekniker, ibland i modern tappning, och mycket historia är bevarad där. Barbro är en mycket aktiv pensionär som bortsett från skogspromenader och trädgårdsskötsel är engagerad i flera organisationer och jobbar extra för kyrkans räkning.

Sanna o Lova

Sanna Ihrefjord bor med sin man Rikard, Australiska vallhunden Lova och katten Strippen i det grå huset. Efter många år utomlands flyttade de hem 2016 och bosatte sig på gården. Det är Sanna som föder upp hästar i liten skala och har huvudansvaret för allt som har med stallet att göra. Sanna och Lova är även svenska champion i Rallylydnad men ni finner dem oftast ute i naturen med eller utan häst.

Dessan o Sanna
  • Hästarna på gården är idag
  • Esmee född 2009 i Hollland och kom till Sverige från 2015. Hon tränas nu och har varit ute lite på tävlingsbanan i dressyr.
  • Dessan, Esmees tredje föl, som är född 2018
  • Darliera född 2009 i Tyskland och kom till Sverige 2013. Hon har tävlat dressyr upp till MsVB och vi skall nu se om hon kan bli mamma
  • Vixi, inhyrd Morganhäst född 2018
Dessan o Esmee busar med Sanna i hagen
Dessan pussar på Strippen i Sannas famn medans Lova håller koll, Vintern 2020/21
Dessan pussar på Strippen i Sannas famn medans Lova håller koll, Vintern 2020/21
Tre nyfikna brudar höst/vintern 2022